Over OZO Dansfeesten

Voor het begin van de OZO Dansfeesten moeten we meer dan 25 jaar terug in de tijd. Dan hebben we het over midden jaren '90 wanneer Wim Meijer en Sjef Timmermans elkaar leren kennen op de dansvloer van een café in Nijmegen-Oost aan de Daalseweg, café "Station Oost"!

Ieder weekend gingen ze daar dansen. Toen dat café op een gegeven moment zijn dansvloer ophief, hadden we een probleem. Tegenwoordig heet dat een ‘uitdaging’! Want, hoe nu verder met de (dans-)energie?

Zelf een dansfeest organiseren dan maar. Voorzichtig gingen we van start met een verjaardagsfeest met een dansvloer. Toen dat in de smaak viel volgde een 2de verjaardagsfeest, met een grotere dansvloer, steviger muziekboxen en een "dj" die verantwoordelijk was voor de muziek. Het sloeg aan en smaakte naar meer. Groter dan maar! Diverse cafés benaderd met de vraag of we een feestje mochten bouwen in hun achterzaaltje. 

Café 'The Shuffle' aan de Berg en Dalseweg was de eerste locatie waar we terecht konden en waar de naam OZO geïntroduceerd werd. Hoe dan? 
In geografisch opzicht lag café The Shuffle in zuidoostelijke richting van café ‘Station Oost’. Daarmee hadden we 3 beginletters, een O, een Z en nog een O. We zochten naar een naam die kort moest zijn en goed te onthouden. Na wat gehussel met letters was de naam "OZO Swingfeesten" een feit. De letters OZO hebben daarna allerlei andere  betekenissen gekregen. Ook het woord "swingfeesten" riep bij sommige dansers associaties op... Maar dit is het verhaal. Hoe simpel kan het zijn! Uiteindelijk heten we nu alweer meerdere jaren OZO Dansfeesten en als het aan ons ligt gaan blijven we nog even doorgaan met deze leuke dansfeesten.

Wat na café The Shuffle (waar we maar hooguit 2 of 3x geweest zijn) gebeurde is geschiedenis… Iedere keer groeiden we uit ons jasje. Na The Shuffle volgde café Trianon aan de Berg en Dalseweg, daarna enkele feesten in café Vivaldi ’s aan de Waalkade. Al vrij snel volgde De Waagh op de Grote Markt. En toen we daar met de benen buiten hingen gingen we op zoek naar iets waar we even vooruit zouden kunnen. Het werd Concertgebouw De Vereeniging. Van 200 bezoekers in De Waagh werd dit aantal bij het 1e feest in De Vereeniging gelijk verdubbeld!! Voor ons een grote stap toen, ergens in de 1e helft van 2000.

Intussen - 2de helft jaren '00 - begonnen we ook met  de OZOzomer dansfeesten in cultuurcentrum De Lindenberg in Nijmegen. Zeven avonden achter elkaar dansen in "Cultuurcafé No. 24" tijdens de zomerfeesten. Dat hebben we 10 achtereenvolgnde jaren georganiseerd, samen met Ferry Boerboom, de toenmalige manager. Een fantastische tijd!

Later kwamen daar de 'Jaargetijdefeesten' bij. In de maand van iedere seizoenswissel een dansfeest. Vier extra feesten in De Lindenberg dus, naast de zes feesten in De Vereeniging. Geen reden was te gek om maar een dansfeest te kunnen organiseren. Iedere maand een OZO dansfeest behalve augustus.
Zo hebben we lang geleden ook nog verschillende jaren achtereen een 'Nieuwjaarsfeest' georganiseerd. Niet van 31 dec. op 1 jan., maar op de 1e dag van het nieuwe jaar, van 1 op 2 januari. Dat waren steevast heel druk bezochte dansfeesten. Helaas zijn daar geen foto's van. Ook hebben we ooit een uitstapje gemaakt naar museum Het Valkhof, om de opening van het culturele seizoen op te leuken. 

Toen OZO 15 jaar bestond organiseerden we een groot jubileumfeest, op 17 december 2011. Compleet met champagne bij binnenkomst, een dresscode, een fotohoek en heerlijke hapjes, én een nieuw concept... Tijdens dit feest hadden we namelijk voor het eerst 2 danszalen met verschillende muziekgenres: OZO Disco en OZO Modern. Een gouden greep die we 'OZO-Double' noemden en later de basis werd voor onze huidige dansfeesten.

Helaas zijn de goede tijden, waarin we iedere maand wel een dansfeest hadden, veranderd. Zo heeft de Lindenberg in 2021 besloten hun locatie niet meer beschikbaar te stellen voor onze dansfeesten. Onder de noemer "Lindenberg blijft bij haar leest" geeft ze voorang aan cursussen en geeft ze een open podium aan opkomend talent. Daardoor werden de deuren gesloten voor onze dansfeesten!! Ons inziens wordt er met twee maten gemeten want aan dansfeest "Subcultuur", een dans- / nachtfeest voor jongeren, wordt wel toestemming gegeven hun dansfeest in De Lindenberg tijdens de 4 Daagse te organiseren. Alsof er tijdens de 4D al niet genoeg voor deze doelgroep georganiseerd wordt....? Heel wrang en onbegrijpelijk!! Maar goed, deze mooie locatie zijn we dus kwijtgeraakt.

Omdat de Vereeniging haar locatie niet vaker voor OZO dansfeesten beschikbaar wil stellen dan 2x per jaar zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve locatie dat groot genoeg is voor minimaal 400 bezoekers en bij voorkeur in het centrum van Nijmegen. Dat valt nog niet mee.

In 2022 hebben we 2x gedanst in de Lambertuskerk in het plaatsje Beers, zo'n 20 km. van Nijmegen. Mooie dansfeesten op een prachtige locatie, maar voor de doorgewinterde OZO-danser te ver weg van het centrum van Nijmegen. 
In 2023 zijn we 3x in Art-/Filmhouse LUX in Nijmegen geweest. Ook daar steevast zeer goed gewaardeerde dansfeesten. Helaas is er nog geen zekerheid of LUX verder wil gaan met deze vorm van (horeca)events, die niet 1 op 1 het predikaat "cultuur" mogen dragfen. 
Tussendoor nog twee keer een OZO dansavond georganiseerd op Festival "'t (Stads)Eiland" tijdens de 4Daagse feesten (2021 en 2022), op het strandje bij "Veur-Lent". 

Verder is het belangrijk om te weten dat OZO Dansfeesten een stichting is, zonder winstoogmerk! Alle opbrengsten komen weer ten goede van het organiseren van volgende dansfeesten.
Aanvankelijk werd het dansfeest in 1996 neergezet door Wim Meijer en Sjef Timmermans. Ergens vanaf de midden jaren 2000 liggen deze organiserende en uitvoerende taken bij Rita Terburg en Sjef Timmermans, samen met plus minus 8 tot 10 medewerkers per feest, die zich op basis van vrijwilligersvergoeding mede inzetten.

Het dansfeest wordt volledig georganiseerd en betaald uit opbrengsten van de entree. Zo betalen we uit deze opbrengsten o.a. het Geluid & Licht, de Dj's, de beveiliging, de huur van de locatie, de schoonmaak tijdens en na het feest etc. Ook ontvangen de medewerkers een kleine vergoeding. Over de opbrengsten betalen we vanzelfsprekend omzetbelasting. 

Naast de organisatie van deze fantastische dansfeesten hebben we "gewoon" (nog) een reguliere baan :-)